Missioni

Kokkolalehden kesäliitteestä 2014 (Kuva Clas-Olav Slotte)

Chaga

Ruoka on aina herättänyt minussa suuria tunteita. Ystävien ja perheen kanssa yhdessä kokkailu, ideoiden jakaminen, ruoan laatu, maukkaus ja kaunis esillepano saavat aina hymyn huulille. Raakaruokien valmistaminen avaa sinulle aivan uuden oven keittiössäsi. En halua antaa kuvaa, että vain raakaravinto olisi hyväksi, vaan enemmänkin innoittaa sinua lisäämään sitä ruokavalioosi hiukan nykyistä enemmän, ja samalla ravitsemaan kehoasi aivan erityisellä tavalla. Miltä herkuttelu ilman morkkista tuntuisi? 😉
Jos et vielä omista omaa blenderiä/tehosekoitinta, niin kipin kapin kauppaan. Takaan että se on paras hankintasi tänä vuonna, kunhan sitä käyttää eikä nojuuta kaapin perällä. Opettele kuuntelemaan ja kunnioittamaan kehoasi. Haluan auttaa ihmisiä voimaan paremmin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ravinto on tietenkin vain yksi osa-alue, mutta erittäin tärkeä semmoinen. Luomukauppa Chagassa saat lisävinkit ja myös laadukkaimmat raaka-aineet ovat kätesi ulottuvilla. Haluan oman tarinani motivoivan myös sinua kokeilemaan jotain uutta.
Itse innostuin leipomisesta vasta raakakakkujen myötä ja olen aloittanut täysin nollilta. Haluan reseptien avulla kannustaa sinua itse kokkailemaan LAADUKKAISTA raaka-aineista. Pääpaino minulla on raakaresepteissä mutta jaan vinkkejä myös lämpimiin ruokiin.
Tässä muutama kehotus : Minimoi kaikki tämän päivän elintarvikkeisiin tehdyt ”alkuvalmistelut”. Marinoinnit, pois ja oikeat mausteet kehiin, vaihda pakastevihannekset tuoreisiin, mikroruoat kannattaa jättää hyllyille ja panostaa enemmän suunnitteluun ja ajankäyttöön. Voit valmistaa 10:ssä minuutissa loistavan aterian puhtaista raaka-aineista. Sovella, kokeile rohkeasti uusia juttuja, leikittele mausteilla ja tee ruoanlaitosta tapahtuma, johon koko perhe voi osallistua. Jos kokkailet vain itsellesi, tee sekin tunteella. Me kaikki ansaitsemme vain parasta.

Minun tarinani

Veljeni Tero, jonka ajatuksesta Luomukauppa Chaga syntyi 2011 maaliskuussa.
Vielä muutama vuosi sitten olin aika pihalla kaikesta laadukkaaseen ravintoon liittyvistä asioista. Jos joku olisi kysynyt mikä raakakakku on, niin olisin varmaan vastannut että ilman uunia valmistettu juustokakku. Miksi sitten tuli päivä joka sai minut kiinnostumaan? Muutamia vuosia sitten elin henkisesti raskasta aikaa. Luuri kävi kuumana ja ystävät saivat siihen aikaan kohtuuttomen paljon kuormitusta ongelmistani. Olin eronut pitkästä parisuhteesta, kilpaurheilu-urani alkoi olla täynnä vastoinkäymisiä ja mieliala laski niin alas että jouduin hakemaan ulkopuolista apua.

Satunnainen terapia tuntui aiheuttavan enemmän stressiä kuin helpotusta. Masennuslääkkeet joita minulle tuputettiin, aiheutti erittäin kovia sivuvaikutuksia. Pahoinvointi, oksentelu, seiniäpitkin kävely kovien huimausoireiden vuoksi nauratti ensin, mutta alkoi pikkuhiljaa syödä voimia. Käänne tapahtui Kroatissa jonne lähdin ”soul searching” matkalle. Rannalla maatessani tunsin vuosien tuskien painavan sisälläni niin paljon, että hetken toivoin veden huuhtovan minut mukanaan. Ei tuntunut lääkehöyryt poistavan ongelmia päästäni, eikä myöskään etäisyyden otto kaikesta. Ajatuksia ei voi paeta.

Suomeen päästyäni lopetin kaikki lääkkeet, myös e-pillerit, jotka olivat sekoittaneet kehoani ja hormonitoimintaani jo yli 10 vuoden ajan. Isoveljeni opasti minut ostamaan paria superfoodia, joilla lähdin ravitsemaan ja puhdistamaan kehoani. Chlorella-jauhetta ”nautin, hyhhyi kun maistui pahalle” joka aamu ja iltapäivä teelusikallisen. Macajauhetta aloin ottamaan hormonitoiminnan tasapainottamiseen ja yleisen vireystason kohottomiseen. Myös raakasuklaata valmistin sinä syksynä ensimmäisen kerran. Epäonnistuin siinä valmistuksessa niin paljoin kun siinä vain pystyy epäonnistumaan. Luulin että kaakaonibsit sulaa vesihauteessa. Näin ei käynytkään joten päätin kiehauttaa massaa jos se hiukan kuumemmalla sulaisia. Kuten arvata saattaa, rouhe oli rouhetta loppuun asti. Vielä hiukan sauvasekoittimella avitin massaa tasaisemmaksi. Kyllä se taisi syötyä tulla, mutta raa’asta ei missään nimessä enään noiden prosessien jälkeen voinut puhua.

Pikkuhiljaa mieliala alkoi kohentumaan, vaikka suhtauduin hyvin kyynisesti kaikkeen, enkä uskonut että tämä nyt voisi niin paljon vaikuttaa hyvinvointiini. Makeanhimokin alkoi vähentymään ja ruokavalio pikkuhiljaa puhdistumaan ja innostuin itse valmistamaan terveelliset eväät myös työpaikalle. Tähän aikaan työskentelin Seinäjoen Seudun TE-toimistossa työnsuunnittelijana.

Vuosi kului ja isoveljeni alkoi puhumaan innostaan perustaa Kokkolaan Luomukauppa. Hän pyysi minua yhdessä toteuttamaan pitkäaiakista unelmaansa. Työsuhteeni Seinäjoella oli loppumaisillaan ja kieltämättä maiseman vaihdos kotikonnuille kiinnosti, joten päätin hypätä kelkkaan ja aloitin itsekin yrittäjänä Luomukauppa Chagassa 2011 alkuvuodesta.

Smoothiet kuuluivat alusta lähtien valikoimaamme ja itse lähdin aivan nollasta senkin suhteen. Elämäni ensimmäisen smoothien taisin valmistaa suoraan asiakkaalleni. Asiakas onneksi tuli vielä toistamiseenkin. Pikkuhiljaa aloin kokeilemaan erilaisia raakasuklaita, joiden valmistamiseen inspiraatiota lisäsi Halmetojan Jaakon pitämä suklaailta kaupallamme. Aika nopeasti sitä alkoi kehittymään näppeihin tuntuma ja pystyi kokeilemaan erilaisia juttuja. Toki välillä ei tahdo millään saada makuja balanssiin ja koostumuksen kanssa saa tapella. Tähän sanoisinkin että energiat ruoanlaitossa on hyvin tärkeitä. Ei ole turhaan sanottu että tee ruokasi rakkaudella. Inspiraation ja rakkauden maistaa kaikessa mitä teet.

Oman kaupan myötä pyrin antamaan asiakkailleni tarvittavat eväät, jotta he onnistuisivat minua paremmin valmistamaan niin ensimmäiset raakasuklaansa, raakakakkunsa kuin smoothiensakin. Tule ja tutustu!